VT Animal - шаблон joomla Видео

анімація листівка водохрещенняВОДОХРЕЩА – ТРЕТЄ ЗАВЕРШАЛЬНЕ СВЯТО

РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНОГО    ПЕРІОДУ ПРАВОСЛАВНИХ ВІРУЮЧИХ

 

Третім і завершальним акордом різдвяно-новорічних святкувань є Йордан, або Водохреща, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі бажаючі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими цілий рік.

Із цим святом пов'язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

Головна традиція свята – водосвяття. У день Хрещення святять воду у всіх церквах, а також освячують річки, ставки та озера – в них прорубується ополонка, в яку священнослужителі опускають хрест.

Прикмети свята Хрещення Господнього:

– Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай.

– На Богоявлення йде сніг – до урожаю, ясний день – до неврожаю.

– Якщо в цей день зоряна ніч – вродять горіхи і ягоди.

– Йде лапатий сніг – на врожай.

– Якщо похмуро – хліба буде вдосталь.

Нині свято Водохреща, хоч і без усіх прадавніх обрядів, традиційно масово святкують в усіх регіонах України. Навіть не глибоко віруючі люди вважають корисним для здоров'я зануритися в крижану воду під час зимової холоднечі. До речі, є повір'я, що в хрещенській воді неможливо застудитися. Тому купаються навіть діти.

Метотодист: Ролдугіна М.В.

img 3374 0 02 05 239933bc8c6dd237bc4dfc0f5e35b0de8dab5e34410c758d6cd7a3e963a25dc0 e4dde0ff 

Прокоментувати: