Офіціант - одна з найбільш масових професій.
Один з основних обов'язків офіціанта - зустрічати відвідувачів і отримувати від них замовлення. Офіціант вітає відвідувачів і пропонує їм переглянути меню. Тут є свої правила, яких офіціант повинен дотримуватися. Отримуючи готові страви з кухні, офіціант повинен звертати увагу на їх вигляд, оформлення і температуру. Саме офіціант допомагає гостям створювати свято та підтримувати урочистість обстановки. Завдяки професійним діям та порадам офіціанта ресторан стає улюбленим, а обід чи вечеря у ньому - незабутніми. Офіціант - це обличчя будь-якого ресторану, тому він повинен бути елегантно одягнений, привітний, ерудований.
Сьогодні ресторанний бізнес бурхливо розвивається і постійно потребує кваліфікованих кадрів. Професія офіціанта стала дуже поширеною, завдяки створенню розгалуженої мережі підприємств ресторанного господарства. Останнім часом відкривається багато нових ресторанів, барів, кав'ярень і пабів, важливою складовою в досягненні ними успіху є команда офіціантів, здатних демонструвати бездоганний сервіс.
Бармен - це людина, яка працює за барною стійкою, він вітає, інформує, дає поради споживачам, приймає і виконує їх замовлення. Робота бармена передбачає уміння обслуговувати споживачів, оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані. Підтримувати чистоту і порядок, здійснювати контроль за дотриманням рецептури вхідних у коктейль інгредієнтів, сервісним обслуговуванням відвідувачів, знати асортимент у барі. Вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти. Підраховувати та здавати гроші.
Якщо раніше бари були тільки самостійними підприємствами, то тепер вони - невід'ємна частина ресторанів і кафе, а це, в свою чергу, призводить до створення нових робочих місць.
Наш ліцей навчить необхідним знанням, умінням та навичкам для отримання професії "Офіціант, бармен"